Hvad er guleroden for dine medarbejdere?

Før næste lønforhandling med dine medarbejdere, er det måske værd at overveje, hvad der udløser dopamin i dine medarbejderes hjerner?

Oplever du, at uanset hvad du gør for dine medarbejdere, så er de bare ikke helt tilfredse, og de ønskede resulterer udebliver, skal du måske læse med her.                 

Medarbejdere har ikke nødvendigvis de samme belønnings-triggere og motivationsfaktorer. Hvorfor er det så vigtigt at vide, tænker du måske?

I 2017 gik ”The Brain Prize” til 3 forskere, som havde fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem menneskers handlinger og belønninger. De handlinger, der vurderes som succesfulde, påvirker dopamin-niveauet i hjernen. Det vil ofte betyde, at en adfærd der udløser den rette ”belønning”, vil blive anset som værende god, og den vil derfor med høj sandsynlighed blive gentaget af medarbejderen (kilde videnskab.dk).

Hvad betyder det helt praktisk for dig som chef? Hvis vi ligger ovenstående til grund, skal du finde de rette belønninger/motivationsfaktorer til den enkelte medarbejder for at tilfredsstille hjernen i en sådan grad, at det udløser et opsving i dopamin-niveauet. Helt lavpraktisk vil nogle medarbejdere f.eks. reagere på ros og opmuntringer, mens andre vil reagere positivt på en bonus eller mere i løn, mens andre igen hellere vil have mere frihed eller fleksibilitet og så fremdeles.

Hvad betyder dette? Det betyder, at ikke alle medarbejdere skal have en lønstigning eller en bonus for at blive mere motiveret. Andre parameter som f.eks. ros, anerkendelse, medbestemmelse og ansvar kan betyde mere for den enkelte medarbejder. Skal du optimere dine medarbejderressourcer, bør du derfor overveje at undersøge, hvilken slags belønninger som trigger dopamin i dine medarbejderes hjerner, inden du begynder at antage noget. Hvis du tager udgangspunkt i en standardformel, vil du højst sandsynligt ikke få det ønskede resultat, og dermed vil stigningen i medarbejderens dopaminniveau udeblive og dermed de forventede resultater.

Knækker du koden, vil du med høj sandsynlighed opnå en mere optimal brug af virksomhedens ressourcer og tilmed få mere tilfredse medarbejdere.

/Mette